OS58

Auto's en ander vervoer blog

Dit doen de remblokken in een Toyota Aygo

2 min gelezen
remblokken toyota aygo

Een Toyota Aygo: al jaren een ontzettend populaire wagen. Eentje waar zelden iets mee is. Die stevig op de weg ligt en toch een mooie prijs heeft. Maar zelfs met deze wagen kun je wel eens problemen ondervinden. Want ja, ook de remblokken in een Toyota Aygo moeten wel eens vervangen worden. Hoe pak je zoiets aan? En hoe herken je eigenlijk een probleem met de remblokken?

remblokken toyota aygo

Over het remsysteem

In elke auto zitten een aantal onderdelen die er samen voor zorgen dat de auto tot stilstand kan komen. Dit noemen we het remsysteem. In een remsysteem zitten onder andere:

  • de remblokken
  • remschijven
  • hoofdremcilinder
  • remvloeistof
  • remklauw

Al deze onderdelen zorgen er samen voor dat je auto stopt wanneer je dat wil. Het proces van remmen is namelijk vrij ingewikkeld. Het is niet zo dat je zomaar stil staat. Er gebeurt een hoop in de wagen zodra jij op de rem trapt. Moderne auto’s zijn uitgerust met remschijven. Dat zijn metalen schijven die achter het wiel worden gemonteerd. Bij het intrappen van het rempedaal wordt dat vertraagd. Simpel gezegd wordt op deze manier bewegingsenergie omgezet in warmte energie. De remblokken drukken dus in feite op de remschijven. Met alle energie en hitte die vrijkomt kun je wel voorstellen dat de remblokken snel slijten. Dat moeten ze vervangen worden.

Remblokken vervangen: kun je dat zelf?

Wie graag aan de auto klust kan nog wel eens bij elk onderdeel denken: dit vervang ik zelf wel. Soms kan dat als je kennis van zaken hebt, maar vaak ook niet. Om de remblokken zelf te vervangen heb je en autokrik en een wielmoersleutel nodig. Let op: als je ook maar enige twijfel hebt over of dit gaat lukken, breng je auto dan gewoon weg. Het remsysteem is ontzettend belangrijk en als daar iets mis mee gaat loop je gevaar.