OS58

Auto's en ander vervoer blog

Wat zijn de voordelen van een palletwagen?

3 min gelezen

Een palletwagen wordt ook wel een pompwagen genoemd en dit handgereedschap vind je in vrijwel iedere omgeving waar goederen op korte afstand verplaatst moeten worden. Denk aan de magazijnmedewerker van de Media Markt die een pallet met televisies verplaatst naar de opslaglocatie, de medewerker van IKEA die een pallet met nieuwe kasten onderin de stelling neerzet of de vakkenvuller van de Albert Heijn die met een pallet vol boodschappen de winkel in gaat om het vak bij te vullen. Een palletwagen is dan ook multifunctioneel, maar wat zijn de andere voordelen van het apparaat?

Efficiënt werken

Een palletwagen levert een tijd- en geldbesparing op, omdat je medewerkers hun werk efficiënter kunnen uitvoeren. Het is voor bijvoorbeeld de vakkenvuller niet handig om iedere keer een doos van de pallet in de opslag af te nemen om het vak bij te vullen. Die kan veel beter de pallet meenemen en vanaf de pallet het vak bijvullen. Dat scheelt bakken met tijd. Palletwagens zijn dan ook multifunctioneel, eenvoudig te bedienen en ze zijn erop gebouwd om eenvoudig te manoeuvreren door gangpaden en opslagruimtes.

Een palletwagen is eenvoudig in gebruik

Met een palletwagen kan je verschillende soorten pallets, zoals houten, kunststof en stalen pallets, verplaatsen. Door de vorken in de openingen te steken kan je vervolgens met de handbediening de pallet tillen, verplaatsen en ook weer neerzetten. Vrijwel iedereen kan een palletwagen bedienen, alleen het manoeuvreren vergt wat oefening en kunde om ervoor te zorgen dat er geen schade ontstaat. Het personeel heeft ook geen certificaat nodig, wat een voordeel is.

Compacte apparaten

Een palletwagen is dan ook altijd compact en kan moeilijk plaatsen bereiken waar bijvoorbeeld een heftruck of reachtruck niet kan komen. Soms is het ook overbodig om een heftruck te gebruiken als je bijvoorbeeld een pallet over een kleine afstand moet verplaatsen en als het niet nodig is om in de hoogte te werken. Voor het bevoorraden van een stelling is de pompwagen minder geschikt, maar een pallet vol met nieuwe koffieautomaten die in de schappen van de Media Markt moeten worden geplaatst, is een klus waar je de pompwagen uitstekend voor kunt gebruiken.

Een palletwagen is onderhoudsvriendelijk

Een palletwagen werkt doorgaans met een hydraulisch systeem en dat vergt weinig onderhoud. Het aantal onderdelen in een pompwagen is ook beperkt en een periodieke controle en af en toe smeren is voldoende om jarenlang van het apparaat gebruik te kunnen maken. Ze zijn daarnaast ook nog eens veilig voor zowel de omgeving als voor de medewerker die goederen moet verplaatsen. Er is namelijk weinig inspanning nodig om grote hoeveelheden goederen snel en efficiënt te verplaatsen. 

Relatief goedkoop

Een palletwagen is ook relatief goedkoop en zeker in vergelijking met een heftruck of een ander apparaat waarmee je goederen kunt verplaatsen. In veel magazijnen zien we vaker een beperkt aantal heftrucks en juist meer pompwagens, zodat ook meerdere medewerkers tegelijk aan het werk kunnen. Natuurlijk is het per situatie afhankelijk welke gereedschappen nodig zijn. Maar de pompwagen? Die zie je vrijwel altijd en overal.