OS58

Auto's en ander vervoer blog

De auto van de toekomst

2 min gelezen

Bijna ieder gezin in Nederland heeft tegenwoordig wel een auto. Tot nu toe zijn deze rijtuigen altijd bestuurd geweest door een menselijke bestuurder. Iedere Nederlander heeft een rijbewijs nodig om in zo’n auto te rijden, aangezien er anders honderden ongelukken per week zouden gebeuren. Maar wat als dit allemaal niet meer nodig zou zijn? Wat als iedereen zomaar in een auto zou kunnen stappen en veilig van A naar B gebracht zou kunnen worden? De auto die dit mogelijk maakt, werkt op een zogenaamd AGV systeem. Dit is de auto van de toekomst.

Niemand aan het stuur

AGV staat voor Automatic Guided Vehicle. De naam spreekt voor zich, maar ik zal het toch nog even uitleggen. Een voertuig dat rijdt op een AGV systeem wordt automatisch bestuurd door ingewikkelde software die alle richtingen, routes en wendingen berekent en daarop anticipeert. Dit betekent dat een auto met een AGV systeem uit zichzelf rijdt en dus geen gekwalificeerde bestuurder nodig heeft om van het ene punt naar het andere punt te komen.

Wat betekent dat?

Het feit dat er in de auto van de toekomst geen bestuurder met rijbewijs aanwezig hoeft te zijn, betekent ook dat niemand meer rijles hoeft te nemen. De auto van de toekomst brengt een einde aan de eindeloze rijexamens die Nederlandse burgers honderden euro’s kosten. Daarnaast zou dit ook betekenen dat men meer tijd overhoudt tijdens lange autoritten om andere dingen te doen, zoals boeken lezen, of gewoon een dutje nemen. Het klinkt misschien gek, maar als het AGV systeem goed geprogrammeerd is, zal het autorijden ook een stuk veiliger worden. Menselijke fouten komen veel vaker voor dan digitale fouten, dus de auto van de toekomst zal veel minder ongelukken veroorzaken. Iedere auto op de weg rijdt op hetzelfde systeem en berekent precies hoe ver andere auto’s zijn verwijderd. Zelfs files zullen met de nieuwe software van mijlenver aan te zien komen zijn. Wat mij betreft mag die auto van de toekomst zo snel mogelijk gelanceerd worden!