OS58

Auto's en ander vervoer blog

Zo weet je dat de remblokken van je Toyota Aygo vervangen moeten worden 

2 min gelezen
autopartsonline

Elke auto heeft een remsysteem. Dat is een overkoepelende naam voor alle onderdelen samen die ervoor zorgen dat de auto tot stilstand kan komen ofwel kan remmen. Remblokken heeft elke auto nodig dus ook de remblokken van je Toyota Aygo zijn van groot belang. Ze kunnen echter ook slijten en kapot gaan. Dan moet je natuurlijk wel weten wat je moet doen.

Remblokken en slijtage

De remblokken zijn dus onderdeel van een groter systeem dat ervoor zorgt dat je auto kan remmen. Doorgaans bestaat zo’n systeem uit een remklauw, remblokken, remschijven, een remslang en een wielremcilinder. Deze onderdelen samen vormen het remsysteem en ze moeten dus ook allemaal functioneren om een remsysteem optimaal te laten functioneren. Slijtage vindt echter niet in elk onderdeel even sterk plaats. Er is een grotere kans dat de remblokken of remschijven iets mankeert dan dat de remklauw vervangen moet worden. En toch is het wel mogelijk, dus sluit het nooit uit. 

Hoe herken je dit probleem?

Een probleem aan het remsysteem kun je op meerdere manieren herkennen. Dit kan betekenen dat er iets mis is met de remblokken van je Toyota Aygo maar er kan meer aan de hand zijn. Enkele symptomen van een slecht functionerend remsysteem zijn:

  • als je rare geluiden hoort tijdens het remmen
  • als je remweg aanzienlijk langer is
  • als je minder hard kunt remmen
  • als er weinig tot niets lijkt te gebeuren wanneer je het rempedaal indrukt
autopartsonline

Met name de laatste is natuurlijk zeer opvallend. Het zal je niet ontgaan dat je op dat moment even iemand naar de remmen moet laten kijken. Er is echter ook een kans dat je een subtieler probleem hebt, zoals een vreemd geluid. Je kunt dit niet altijd goed horen, zeker niet met de radio aan. Laat daarom altijd een garage ernaar kijken bij twijfel.