OS58

Auto's en ander vervoer blog

Motor handschoen – voor grip op je machine

3 min gelezen
motor financieren

Motorhandschoenen pas je net even anders als gewone handschoenen. Dat komt omdat je de motor handschoen niet alleen draagt ter valbescherming of tegen de kou. Deze handschoenen moeten ook het gebruik van je motor niet hinderen. Je moet net zo makkelijk je hendels kunnen benutten en voeling blijven houden met je stuur. Dat steekt dus nauw, vandaar dat een motorhandschoen absoluut goed moet zitten. En blijven zitten, want draag je leren handschoenen, dan gaan die in de loop der tijd wat rekken; iets om bij aanschaf al rekening mee te houden.

Als een tweede huid

Een goede pasvorm betekent dat de handschoen prima aansluit. Leg je je hand dan om een handvat, dan dient er geen stof in je handpalm dubbel te vouwen. Je vingertoppen moeten nog net een beetje ruimte hebben. Te strak zittende handschoenen geven tintelende vingers. Een motorhandschoen moet dus perfect zitten en een nergens storende werking hebben als je die om je handvat legt. Vrijwel altijd is je materiaalkeuze beperkt tot leer of textiel. Het is eigenlijk een persoonlijke keuze, alleen moet je met leer iets meer oppassen. Eenmaal nat, droogt een leren handschoen langzaam. Wordt leer teveel verwarmd, dan is er kans op uitdroging. Voordeel van leer is dan weer dat het zich na wat langer gebruik goed vormt naar je hand.

Bescherming voorop bij een motor handschoen

Een motor handschoen van textiel mag dan je voorkeur hebben, leer is wel iets veiliger, mocht je ten val komen. Sommige handschoenen hebben palm sliders voor extra bescherming. Ook knokkel protectie is vaak voorhanden op handschoenen. De beste protecties zijn die van hard materiaal. Niet iedereen voelt die echter als comfortabel. Bijzonder veilig zijn motor handschoenen van SuperFabric. Die zijn gemaakt van materiaal met talrijke keramische plaatjes die zeer dicht op elkaar staan. De slijtweerstand is vijf keer sterker dan bij leer en het zijn ook nog eens echt lichte motorhandschoenen.

Elk seizoen haar eigen motor handschoen

Je hebt specifieke race handschoenen. Maar ook crosshandschoenen. Het overgrote deel van motorrijders schaft echter enkele paren aan voor toer- of pendelritten. Enkele paren want een toer motorhandschoen is seizoensgebonden. Je kunt kiezen uit:

• zomer motorhandschoenen

• winter motorhandschoenen

• tussenseizoen handschoenen

RAD – Topmerken voor Bodemprijzen

Regen mag je niet deren

Koude handen en natte handen zijn de grootste ergernissen voor elke motorrijder. In de zomer is waterdicht niet van groot belang. Dan heb je veel meer aan ventilatie van je handschoen. Maar in het tussenseizoen en zeker in de winter is waterdichtheid en warmte van groot belang. Iedereen die de motor op een kille dag van stal haalt of gewoon wel rijden moet (pendelaars), die weet dat. Handschoenen worden regenvrij gemaakt door een waterdicht membraan, al dan niet gelamineerd. Bij laminering is er het voordeel dat de voering niet mee schuift als je klamme handen hebt. Handschoenen met gelamineerd membraan geven je een beter gevoel met de motor. En de kosten? Zomer motorhandschoenen staan voor gemiddeld tussen de € 25 en € 100 te koop. Goede winterhandschoenen beginnen rond de € 50 per paar. Maar zoals hiervoor al gezegd: de pasvorm van de motor handschoen is belangrijker dan de prijs.