OS58

Auto's en ander vervoer blog

De kosten van een laadpaal thuis

2 min gelezen

Rij je een elektrische auto, dan is het kopen van een laadpaal thuis een verstandig besluit. Je kunt met je eigen laadpaal thuis namelijk sneller, goedkoper en veiliger laden wanneer je dit maar wilt. Als je meer over de kosten van een laadpaal thuis wilt weten, lees dan de onderstaande tekst goed door.

Een laadpaal thuis 

Een laadpaal kan omschreven worden als een lithium-ion accu ontwikkeld om elektrische auto’s op te kunnen laden. Een andere benaming voor een laadpaal is een laadstation genoemd. Je kunt in 2021 in Nederland alleen al zeker 60.000 openbare laadpalen vinden en minstens 2.000 snelladers waardoor je Nederland als het land met het grootste oplaadnetwerk kunt beschouwen. 

De voordelen 

Het plaatsen van een laadpaal brengt verschillende voordelen met zich mee. Denk zo aan het feit dat je niet meer in lange rijen moet wachten tot je aan de beurt bent om je auto op te laden bij een publiekelijke laadpaal. Je kunt je elektrische auto hierdoor ook ’s nachts opladen. Met een eigen laadpaal laad je je auto overigens veel sneller, veiliger en goedkoper. Je bent daarnaast milieuvriendelijk, energiezuinig en dus duurzaam bezig en je kunt je laadpaal openbaar maken en geld verdienen per kWh. Je kunt met een laadpaal thuis verder ook slim laden of de accu van je auto gebruiken voor energieopslag.

Zaken die de kosten beïnvloeden

De prijs van een laadpaal thuis is voor gemiddeld 40% uit de materiaalkosten opgebouwd, voor 55% uit de arbeidskosten en voor 5% uit de reiskosten van de specialist om naar de afspraak te komen. De zaken die bepalend zijn voor de kosten van een eigen laadpaal zijn de soort laadpaal, het merk en de kwaliteitsklasse, het vermogen, de extra functionaliteiten, maar ook de installatiekosten waaronder de kosten voor het omzetten van 1-fasestroom naar 3-fasestroom.

Aanschaf- en installatiekosten

Voor de aanschaf van een eigen laadpaal ben je ergens tussen de € 500 en € 1.200 kwijt. De kosten voor de installatie worden bepaald aan de hand van de ervaring van de specialist die je inhuurt, maar ook van de soort laadpaal, het werk in de meterkast en de afstand naar de meterkast. De gemiddelde installatiekosten liggen ergens tussen de € 300 tot € 2.000.

Periodieke kosten

Naast de aanschaf- en de installatiekosten van de laadpaal moet je ook denken aan de periodieke kosten, welke beschouwd kunnen worden als abonnementskosten. Bij de meeste laadpalen aanbieders betaal je hier maximaal € 10 per maand voor.

Subsidie aanvragen

Koop je een eigen laadpaal, dan kan je kans op een subsidie maken indien deze beschikbaar is bij je gemeente. Door in een laadpaal te investeren ben je namelijk energiezuinig en duurzaam bezig met de kans op een subsidie vanuit de overheid.

Besparen op de kosten

Er zijn een aantal manieren waarop je op de kosten van een laadpaal thuis kunt besparen. Hieronder vind je de meest populaire methodes:

  • Vergelijk offertes en kies de betaalbaarste.
  • Laat een lokale expert de laadpaal plaatsen.
  • Zoek aanbiedingen op laadpalen.