OS58

Auto's en ander vervoer blog

Autosloperij  

2 min gelezen

Waarom de naam sloperij als ze je auto niet eens slopen. Deze vraag hebben best veel mensen. De naam sloperij is vroeger ontstaan omdat ze vroeger wel de auto’s echt aan het slopen waren. Er werden toen geen onderdelen hergebruikt of gerecycled. Nu is dat wel zo. Alleen de naam is hetzelfde gebleven. Dit omdat het nu bekend staat als een autosloperij en iedereen weet wat een autosloperij inhoud. Sommige bedrijven noemen hee geen sloperij meer maar een autodemontage bedrijf. Dit woord stamt af van het woord montage dus iets aan elkaar vastzetten. Demontage betekent dus het tegenovergestelde. Je haalt iets van elkaar af. Dit nieuwe woord wordt niet vaak gebruikt omdat niet veel mensen weten wat het betekent. 

Wat gebeurd er in een autosloperij

Als je auto naar de autosloperij wordt gebracht dan wordt er eerst gekeken hoeveel oud ijzer de auto heeft en hoe zwaar de auto is. Aan de hand van dit krijg je een vergoeding. Als dat geregeld is dan word je auto helemaal uit elkaar gehaald tot in detail toe. Ze bekijken dan welke onderdelen er opnieuw gebruikt kunnen worden. Wat er opnieuw gebruikt kan worden wordt opgestuurd naar een magazijn voor het tweedehands verkoop. Deze onderdelen worden weer gebruikt voor de reparatie van andere auto’s. Vaak wordt de rest van de auto naar de recycling gestuurd. Als er daarna nog onderdelen over zijn dan worden die samen met ander onderdelen van auto’s naar de pers gebracht. Hierna is het proces klaar je hoeft dan geen verzekering meer te betalen en je hoeft ook geen belasting meer te betalen over de auto. 

Krijg je een vergoeding?

Ja Hiervoor krijg je zeker een vergoeding. Als jij je auto naar de sloop brengt levert dat natuurlijk wat op. Het zou daarom in het nadeel voor jou zijn als je er geen geld voor krijg. De vergoeding die je krijgt is niet hoog maar het is wel wat. De prijs zou tussen de 150 en 900 euro zijn. De meeste auto’s krijgen een vergoeding niet hoger dan 350 dit komt omdat de auto’s die bij de sloperij komen vaak helemaal stuk zijn. De nieuwere auto’s met speciale onderdelen krijgen vaak wel een hogere vergoeding dan 350 euro.

Kan je auto opgehaald worden

Dit kan niet bij elk sloopbedrijf. Vaak als een sloperij bekend is bij het RDW dan wordt het wel geregeld dat je auto opgehaald kan worden. Het is dan soms wel zo dat er een klein gedeelte van je vergoeding afgaat.