OS58

Auto's en ander vervoer blog

Speciaal rijbewijs voor rijden met een aanhanger

2 min gelezen

Rijden met een aanhanger kan heel handig zijn. Zo kun je veel dingen vervoeren en sommige mensen hebben ook een aanhanger nodig voor het werk. Om te mogen rijden met een bepaalde (zware) aanhanger heb je wel een speciaal aanhangerrijbewijs nodig. 

Rijbewijs halen in één dag

Bij Rijschool Dekker kun je terecht om een dergelijk rijbewijs te halen. De cursus die voor dit BE rijbewijs gegeven wordt is te volgen op één dag maar ook in twee dagdelen als je dat liever doet. De cursus wordt direct afgesloten met een examen zodat je al binnen een dag een aanhangerrijbewijs kunt behalen. 

Test doen voordat je aan de cursus begint

Om deel te kunnen nemen aan de cursus wordt eerst een test gedaan. Hiermee wordt bepaald wat je niveau is en wat er nodig is om het BE rijbewijs te kunnen halen. Niet iedereen is even snel of weet er al evenveel van dus voor de een is wat meer lestijd nodig dan voor de ander. Je leert alle aspecten van het rijden met een aanhanger en rijdt zelf eerst eenvoudige oefeningen, gevolgd door een training in het examengebied. Je hoeft geen apart theorierijbewijs te halen voor een aanhanger. 

Wanneer heb je geen speciaal rijbewijs nodig? 

Je hebt niet voor iedere aanhanger een speciaal BE rijbewijs nodig. Als je een aanhanger wilt trekken die niet meer dan 750 kilo weegt mag je dit ook met alleen een B-rijbewijs. Weegt de aanhanger meer maar is het gewicht samen met dat van de auto niet meer dan 3500 kilo dan is een B-rijbewijs ook voldoende.